În baza dreptului constituțional de liberă asociere și în conformitate cu prevederile OG nr. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile, cu modificările ulterioare, ne constituim în “Asociația pentru Neurochirurgie Constantin Arseni” (engl. Constantin Arseni, Association for Neurosurgery)
Sediul social al asociației este în București, în incinta Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar – Arseni”, Șoseaua Berceni, Nr.10-12, Sector 4.
ANCA se constituie pe o perioadă nedeterminată, începând de la data înregistrării în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor de la Judecătoria Sectorului 4, București.
Scopul acestei asociații este primordial științific și urmărește desfășurarea de activități cu caracter medical de cercetare, educație, pregătire profesională și promovarea intereselor profesionale științifice în domeniul neurochirurgiei, pentru ridicarea prestigiului, reprezentarea, susținerea și protejarea neurochirurgiei românești pe plan intern și internațional.
Resursele patrimoniale ale ANCA provin din:
Asociaţia este alcătuită din: membri fondatori, membri activi, membri corespondenţi şi membri de onoare.
Membrii fondatori sunt persoanele fizice înscrise în actul constitutiv al asociației care au consimțit să constituie ANCA, contribuind financiar la activul patrimonial inițial și care dobândesc calitatea de membrii activi de drept, în momentul deciziei de constituire a asociației. Fondatorii sunt și vor rămâne pentru eternitate semnatarii actului constitutiv al asociației. Calitatea de membru activ poate, însă, înceta prin demisie, deces, excludere sau în alte moduri prevăzute de lege și de statutul asociației.
Statutul de membru activ este accesibil persoanelor fizice medici primari, specialiști și rezidenți în neurochirurgie, care aderă la prezentul statut și contribuie la realizarea scopului și obiectivelor asociației. Membrii activi dobândesc această calitate în urma înaintării unei cereri de înscriere către Consiliul Director și dovada plății taxei de înscriere și a cotizației anuale.
Membrii corespondenți sunt medici, cercetători, cadre universitare, români sau străini, care doresc să participe la activitatea științifică a ANCA. Ei dobândesc această calitate în urma înaintării unei cereri de înscriere către Consiliul Director, care poate decide pentru fiecare caz în parte, obligația sau scutirea de plata taxei de înscriere și a cotizației anuale. Membrii corespondenți nu au drept de vot, nu pot fi numiți în organele de conducere administrative sau de control ale asociației.
Membrii de onoare sunt personalități din România și străinătate cu însemnate contribuții în domeniul neurochirurgiei și/sau al neuroștiințelor în general, care au sprijinit ANCA prin activități de cercetare, educație și pregătire profesională și au contribuit la cunoașterea și reprezentarea ei pe plan internațional. Calitatea de membru de onoare se acordă de Adunarea Generală la propunerea președintelui. Membrii de onoare nu au drept de vot, nu pot fi numiți în organele de conducere administrative sau de control ale asociației și sunt scutiți de plata taxei de înscriere și a cotizației anuale.
Secretarul asociației este membrul Consiliului Director, care pe lângă atribuțiile obișnuite are și următoarele atribuții specifice: (a) reprezintă ANCA în fața organelor administrative și de jurisdicție și semnează propriu și valabil pentru asociație; (b) rezolvă problemele curente de corespondență, arhivare, evidență la zi a membrilor; (c) întocmește raportul anual de activitate al asociației care va fi înaintat spre adoptare Consiliului Director; (d) monitorizează propuneriile, sugestiile, reclamațiile și contestațiile care privesc asociația.
ANCA poate angaja cu contract individual de muncă, contract parțial de muncă sau convenție civilă de prestări servicii, conform legislației muncii, persoane fizice pentru executarea unor activități auxiliare speciale: contabil, cenzor, șofer etc. Comitetul Director hotărăște necesarul personalului și tipul contractului de muncă pe care îl va încheia cu prestatorul și se ocupă cu publicarea și organizarea concursului, în cazul personalului angajat cu normă întreagă sau cu încheierea convenției civile de prestări servicii, după caz.
Contabilul este persoana fizică angajată, cu studii de specialitate, care va ține evidența contabilă a asociației, conform sarcinilor sale din fișa postului și va răspunde de legalitatea actelor întocmite. Contabilul întocmește raportul financiar pe anul precedent care va fi înaintat spre adoptare Consiliului Director și supus spre aprobare Adunării Generale.
Asociația se dizolvă și se lichidează în conformitate cu prevederile OG 26/2000 cu modificările și completările ulterioare, sau a prevederilor legale la acea dată.
Modificarea prezentului statut se face prin votul a două treimi din numărul membrilor prezenți la Adunarea Generală și produce efecte după întocmirea unui act adițional și înscrierea modificării în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor aflat la grefa Judecătoriei Sectorului 4, cu aplicarea corespunzătoare a condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de lege;
Prevederile prezentului statut se completează cu dispozițiile legale în vigoare actualizate;
ANCA are siglă proprie înregistrată cu drept de folosință exclusivă, antet și ștampilă rotundă;